OBICEIURI

Cu „Steaua”

Obiceiul acesta este încărcat de o notă evidentă de mister, fiind proiectat în plin religios. El vine să actualizeze bucuria Sfintelor Sărbători de Crăciun ce constau în Nașterea Pruncului Iisus.

An de an la Sfânta Liturghie din prima zi de Crăciun își fac apariția în tumultul credincioșilor opt tineri, de regulă juni necăsătoriți, care atrag privirile credincioșilor prin îmbrăcămintea lor tradițională, "chimeșa cu pui", confecționată cu migală în casă. Dar prin forma și diferitele culori ale coifurilor cei opt juni sunt "unul și unul", tineri cinstiți și muncitori demni să pășească pragul fiecărui creștin vestind Nașterea Domnului Hristos. La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, ei pun în scenă legenda biblică prin care Irod, "împăratul păgân", dorește cu orice preț uciderea Pruncului Iisus. Cei trei magi, împreună cu preotul și ciobanul, urmăresc steaua sfântă purtată simbolistic, de această dată pe pământ, de îngerul care vestește bucuria Nașterii.

În prima zi de Crăciun și uneori chiar și următoarea, creștinii domășneni așteaptă cu drag să vie "Steaua" și în casa lor, întregind alături de glasurile inocente ale copiilor din seara Ajunului, bucuria Crăciunului.

Cei 8 tineri participanți în trecut
Cei 8 tineri participanți în trecut
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți