OBICEIURI

Negeia (ruga)

Ruga reprezintă un moment important în viața comunității noastre și deasemena a multor altor comunitați din zona Banatului. Este momentul când sărbătorim hramul bisericii din localitate. Reprezintă un moment de reîntoarcere la tradiție, de sărbătoare și de reîntâlnire.

5 Iulie 2006

Cu prilejul "Negeii" din acest an, Primăria Domașnei a organizat o serie de manifestări legate de existența comunei. S-a celebrat 1847 de ani de la atestarea documentară ( 159 e.n.) a Domașnei și 1900 de ani de existență a Drumului Roman care a străbătut comuna. Aceste momente istorice coincid, de fapt, cu începutul formării neamului nostru românesc și cu deschiderea căii credinței în Dumnezeu. Profesorul doctor Victor Crăciun, președintele "Ligii Culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni", în intervenția domniei sale, a subliniat virtuțile înaintașilor noștri și mândria de a fi român. În cadrul "Memorialului" dedicat renașterii istoriei neamului, profesorul Crăciun a dezvelit placa comemorativă așezată pe zidul școlii din localitate.

Placa comemorativă, una dintre cele 30 așezate în țară și în Europa, a fost sființită de Preasfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului, însoțit de un sobor de preoți.

Cu această ocazie, primarul comunei Domașnea, dl. Petru Lorinț, îndeplinind bine rolul de gazdă, a înmânat câtorva dintre fiii și fiicele satului, cât și unor personalități politice și civice din județ, titlul de cetățean de onoare al comunei Domașnea. Meritul pentru creșterea prestigiului și renumelui comunei Domașnea a fost atribuit prof. univ. dr. Ilie Cristescu, scriitoarei Ana Călina Garaș, președintelui consiliului județean Caraș-Severin, ing. dr. Sorin Frunzăverde, prefectului județului Caraș-Severin, Ec. Ioan Anton Paulescu, prof. univ. dr. Maria Pușchiță, prof. Ion Răzvan, prof. univ. dr. Mircea Roman - consul general onorific al României în Canada, dr. ing. Tiberiu Serafin și omului de afaceri Dumitru Staicu.

Cu același prilej, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a decernat diploma "Honoris Causa" pentru susținerea idealului de romanitate" celor de mai sus cât și Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, primarului comunei Domașnea, Petru Lorinț, vice-primarului Zărie Benghia și consilierilor Petru Andrei - Ciulicu; Ion Belu; Petru Benghia - Ramba; Gheorghe Izbașa; Mihai Izbașa; Ion Pușchiță - Mutașcu; Ilie Răzvan - Comân; Ion Românu - Țâpu și Nicolae Românu - Budu.

5 Iulie 2004

Ruga din anul 2004 a readus Domașnea la trecutul ei tradițional. Mulțumită unui grup de organizatori entuziaști, format din săteni care în acest an au împlint sau vor împlini frumoasa vârsta de 60 de ani, sărbatorirea Hramului Bisericii, Sfântul Atanasie al Athonului și cea de 170-a "Negeie" a satului, celebrată pe 5 și 6 iulie, a fost una dintre cele mai frumoase, dintre cele organizate vreodată. Portul popular, de o frumusețe deosebită, specific Banatului Montan, purtat de toate vârstele a creat acea atmosferă de mare sărbătoare și sentimentul de mândrie și "făloșenie" caracteristice bănățeanului. Dar să-i numim pe acești destoinici organizatori: Lică Românu-Preda, Ion Guran-Damian, Lică Răzvan-Comân, Gheorghe Românu-Vârvarea, Gheorghe Dănescu-Viur, Moise Românu-Ionescu, Ion Paulescu-Tabac, Ion Românu-Is, Toma Horescu-Tomescu, Stana Sitaru, Petria Jubereanu și Ion Jurchescu-Pau.

După masa de pranz oferită de organizatori în casa lui Lică Preda, soliștilor și orchestrei Luță Popovici și echipei de dansuri populare "Ghiocelul" din Giroc, începe sărbătoarea. Sub acordurile muzicii lui Lută cei mai tineri domășneni încep jocul. Lor li se alătura oaspeții din Giroc și bineințeles organizatorii.

Convoiul se pune în mișcare pe un drum amenajat cu mesteceni, avându-l în frunte pe marele taragotist bănățean, Luță Popovici, cel pe care Domașnea îl desemna cu această ocazie, primul ei Cetățean de Onoare, îndreptându-se spre locul de petrecere situat în fața Bisericii și a Căminului Cultural.

Așezați pe șcena special construită, organizatorii, împreună cu soțiile lor sunt prezentați sătenilor. Maestrul de ceremonii, Ion Pușchiță, îi prezintă pe cei care iau cuvântul, în ordine: primarul Petru Lorinț, care înmânează cu această ocazie titlul de Cetățean de Onoare lui Luță Popovici, părintele Gheorghe Rădulescu, parohul Bisericii din Domașnea, profesorii universitari Mircea Roman și Ilie Cristescu, directorul Ansamblului din Giroc și, în final, sărbătoritul, Luță Popovici.

Odată terminate discursurile, cei prezenți se "încing" la joc, jucând până la orele mici ale dimineții. A fost o manifestare de bucurie și de mândrie care va rămâne mult timp intipărită în memoria participanților. Apartenența participanților la acest sat a fost cât se poate de evidentă.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți