VIRTUOZI

Lia Lungu

Născută în Ţara Haţegului, la 3 august 1953, Lia își petrece copilăria la Domașnea, unde, pentru mulţi ani, tatăl ei a fost şef de gară. Acolo, printre fetele venite să vândă călătorilor din trenuri "scalane" de cireșe și prune (pentru non domășnenii, "scalanele" sunt niște nuiele lungi de treizeci de centimetri, pe care se legau cu aţă codiţele cireșelor sau ale prunelor). Lia își începe "școala ei de folclor", așa cum ne mărturisește, învăţând cântecele dar și obiceiurile locului. Își continuă educaţia muzicală la Caransebeș şi apoi la Timișoara, unde devine solistă a "Ansamblului de cântece și dansuri" din acel oraș. Întreprinde o serie de turnee în străinatate și, în final, se stabilește la New York. Prin glasul ei si prin respectul ce-l poartă locurilor în care s-a format, Lia rămâne o mare ambasadoare a sufletului românesc.

Lia Lungu este o interpretă de folclor tradițional, ale cărei performanțe sunt recunoscute pe plan internațional. Sacrul, din milenara cultură țărănească, l-a transformat în crez artistic, prin exprimarea tradițiilor românești la nivelul scenei, într-un spectacol de rituale.

Artist profesionist, a fost solistă vocală a Ansamblului Profesionist Banatul din Timișoara și cantareată in corul Operei Naționale din Timișoara. Pe lângă cariera artistică, din țară și din străinătate, Lia Lungu este si ziaristă a presei româno-americane.

S-a implicat în acțiuni umanitare, în țară și în America, prin concerte donate copiilor orfani sau celor cu afectiuni de leucemie, precum și nenumărate concerte în beneficiul comunității româno-americane pentru conservarea sau construirea lăcașurilor de cult ortodox pe teritoriul Americii.

A primit premii naționale și internaționale.

Lia Marcela Lungu, fiica lui Nicolae Lungu și a Dorinei, și-a petrecut copilăria în Banat, la Domașnea, Caraș-Severin zona de proveniență a tatălui său.

În "Interviul neconvențional cu Lia Lungu" din 2009, mediat de jurnalistul australian George Roca, vorbește despre lumea mirifică a satului bănățean.

Studiile liceale și tehnice le-a făcut după cum urmează: Liceul 2 Pedagogic din Caransebeș, Școala de Artă din Timișoara, Facultatea de Jurnalism și Relații Publice Universitatea Spiru Haret din București. Prin concurs, devine solistă vocală la ansamblul profesionist de cântece și dansuri Timișoara. În anul 1975, se căsătorește cu inginerul Tantu Ioan, de care divorțează în anul 1997. Pentru scurt timp, a fost solistă vocală la "Doina Banatului" din Caransebeș.

La data de 16 aprilie 1982, naște pe fiul său, Tudor. În urma unui concurs artistic devine cântăreață în corul Operei Române Timișoara. În decembrie 1989, participă la Revoluția de la Timișoara și cântă în balconul operei.

După Revoluție pleacă în turneu în America și Canada, hotărând să rămână în Statele Unite. În 1992, înființează "Clubul Artelor Balada" din New York, pe care îl conduce până în 2001. În paralel, devine corespondent al ziarului Meridianul Românesc din USA, iar din anul 2006 lucrează și la ziarul Ziua USA din New York.

Primele înregistrări le-a facut la Radio Timișoara, în 1974, cu orchestra Banatul, dirijată de Gelu Stan. Începând cu următorul an, a fost invitată să înregistreze la Radio București cu Orchestra Radiodifuziunii Române sub bagheta dirijorilor: George Vancu, Achim Penda, Paraschiv Oprea, Constantin Arvinte și a continuat până la recentele inregistrări din noiembrie 2009 cu orchestra "Radio România", condusă de Aurel Grigoraș. A înregistrat cu Casa de discuri Electrecord, începând din anul 1979.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți