„Negeia” la Domașnea - două zile de sărbătoare

07.07.2018

Joi, 5 iulie, sătenii din localitatea Domașnea au sărbătorit Ruga satului, acel moment când se cinstește hramul bisericii ortodoxe - Sfântul Atanasie cel din Aton.

În data de 5 și 6 iulie 2018, nefiind o zi însemnată cu cruce roșie în calendarul ortodox, locuitorii din comuna Domașnea au sărbătorit Negeia, acel moment când cinstim pe ocrotitorul spiritual al comunei, Sfântul Atanasie al Athonului. Ca în fiecare an, domășnenii au participat la Sfânta Liturghie, dar și la programul muzical desfășurat pe terasa localității, în fața bisericii.

Cu acest prilej, Primăria Domașnea a organizat programul muzical, căpărând pe Nicoleta Sârbu și Petrică Bănățeanu, împreună cu formația, ca să petreacă împreună cu domășnenii... două zile cu joc și voie bună.

În prima zi de sărbătoare, începând cu orele dimineții, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica "Sfântul Atanasie Arhonitul" din Domașnea, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La această bucurie duhovnicească au participat autorități locale și un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

În cuvântul său rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Lucian a subliniat: "Cu mare bucurie am acceptat invitația părintelui protopop și paroh, Iosif Frenț, ca astăzi, de ziua Sfântului Atanasie al Athonului, să poposim duhovnicește și să slujim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie aici, la Domașnea, cu ocazia hramului bisericii parohiale. Este îmbucurător faptul că avem în Episcopia Banatului de Munte o biserică de mir, o biserică parohială, cu hramul acestui Cuvios, Atanasie al Athonului, cel care a întemeiat frumoasa Mănăstire Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. De asemenea, ne bucurăm că acești credincioși din parohia Domașnea au păstrat rânduiala statornicită din vechime de episcopul Vârșețului și Caransebeșului, Maxim Manuilovici, de a cinsti în data de 5 iulie pe Sfântul Atanasie al Athonului, Ocrotitorul acestei biserici. Îi felicităm cu ocazia hramului bisericii din Domașnea pe părintele protopop și paroh Iosif Frenț și pe ctitorii și binefăcătorii acestei frumoase biserici de la Poarta Orientală a Banatului. Le mulțumim tuturor credincioșilor care astăzi au ales să fie mai întâi la rugăciune, la Sfânta Liturghie, și apoi la manifestările cultural-artistice pregătite de Primăria comunei Domașnea, împreună cu parohia, și îi rugăm pe toți fiii și fiicele satului să fie aproape de această biserică în care s-au botezat, s-au cununat și în care au petrecut cele mai frumoase și importante momente din viața lor. Îi binecuvântăm pe toți locuitorii comunei Domașnea și îl rugăm pe Sfântul Atanasie al Athonului să ocrotească Marea Lavră din Sfântul Munte Athos, dar și Parohia Domașnea din istorica Episcopie a Caransebeșului".

Biserica din Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. Declarată de către venerabilul istoric Nicolae Iorga, biserică monument istoric naţional, edificiul eclezial din Domașnea străjuiește înălţimea "Ciregăului" deasupra Văii Timișului, care brăzdează munţii Banatului. Sfântul locaș a fost târnosit în anul 2010 de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.Un aspect inedit îl constituie faptul că Biserica parohiei Domașnea are ca ocrotitor pe Sf. Atanasie al Athonului, fiind singura parohie din Eparhie cu acest hram. Documentele menţionează că acest hram a fost atribuit de către episcopul sârb Maxim Minulovici, care a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii sfântului athonit.

Spre orele serii, sătenii din această comună, și nu numai, au participat cu bucurie la programul muzical desfășurat pe "terasa" comunei Domașnea, în fața bisericii, prezenți fiind și fete îmbrăcate în costume populare, păstrând tradiția.

În a doua zi de sărbătoare pentru locuitorii domășneni, un număr inedit de credincioși din această localitate au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către părintele paroh Iosif Frenț, protopop al Protopopiatului Băile Herculane.

Și în această zi, fiind ultima zi de sărbătoare, sătenii din această comună, au participat la programul muzical, jucând până la orele mici ale dimineții.

Negeia (Ruga satului) a reprezentat un moment important în viața comunității noastre și de asemenea a multor altor comunități din zona Banatului. A fost momentul când am sărbătorit hramul bisericii din localitate. A reprezentat și în acest an... un moment de reîntoarcere la tradiție, de sărbătoare și de reîntâlnire.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți